Planiranje intervencija

II FAZA PROCESA ZDRAVSTVENE NJEGE PLANIRANJE ZDRAVSTVENE NJEGE – III PODFAZA

  • Intervencije – usmjerene ublažavanju ili rješavanju problema i ostvarenju ciljeva
Slika 1. Vrste intervencija

1. Osobine intervencija

Slika 2. osobine intervencija

1.1. Intervencije utemeljene na znanju

Slika 3. Intervencije utemeljene na znanju

Zadatak 1.

  1. Objasnite navedenu intervenciju s obzirom na osobinu intervencija utemeljenost na znanju

a) Pri davanju uzorka za analizu iskašljaja pacijent treba isprati usta običnom vodom, ne preporučuje se upotreba antispetika.

b) Jod se ne bi smio koristiti kod kapilarnog uzorkovanja.

c) Kod kapilarnog uzorkovanja krvi nakon uboda je potrebno ukloniti prvu kapljicu krvi pomoću čistog i suhog pamučnog jastučića.

d) Kod kapilarnog uzorkovanja krvi preporučuju se automatske lancete.

1.2. Individualizirane intervencije

Slika 4. Individualizirane intervencije
Slika 5. Razine smanjene mogućnosti brige za sebe (SMBS): 0-5

1.3. Usklađenost intervencija s cjelokupnim planom skrbi

Primjer: pacijentica N.N zaprimljena s medicinskom dijagnozom Duboka venska tromboza (I82), propisano mirovanje

Tablica 1. Usklađenost intervencija unutar plana zdravstvene njege

NEISPRAVNOISPRAVNO
 1. pacijentica će se svaki dan pripremiti pribor za osobnu higijenu 1. medicinska sestra će svaki dan od 08:00 – 08:30 osigurati pribor za osobnu higijenu nadohvat ruke u bolesničkoj sobi
2. pacijentica će jesti u zajedničkoj blagavaonici2. medicinska sestra će svaki dan u vrijeme obroka osigurati obrok na stoliću za hranjenje u bolesničkoj sobi
3. pacijentica će ići u kapelicu3. medicinska sestra će danas (27.7.2022.) od 16:00 – 16:30 telefonski organizirati posjetu duhovnika u bolesničkoj sobi

1.4. Realnost intervencija

Slika 6. Realnost intervencija

1.5. Atraktivnost intervencije za pacijenta

Slika 7. Atraktivnost intervencija za pacijenta

1.6. Redoslijed planiranih intervencija

Slika 8. Redoslijed planiranih intervencija

1.7. Minimum neželjenih učinaka intervencije

Slika 9. Minimum neželjenih učinaka intervencije

1.8 Postupak pri odabiru intervencija

Slika 10. Postupak pri odabiru intervencija

1.9. Dijelovi opisa intervencija

Dobro opisana intervencija sadrži:

  • jasan opis aktivnosti (što i kako učiniti)
  • odgovore na pitanja tko će, gdje i kada provesti intervenciju
  • datum
  • potpis medicinske sestre koja je izradila plan

Slika 11. Dijelovi opisa intervencija

Tablica 2. Plan zdravstvene njege

N.N. ODJEL Hematologije
Datum: 20.7.2022.
PODACI (anamneza)SESTRINSKA DIJAGNOZACILJINTERVENCIJE  EVALUACIJA
Mdg. D 69.6 Trombocitopenija Dnevni unos 700 kcal/24sata; ranije unosio 1800 Kcal/24 sata; otežano guta, stomatitis, voli piti voćne kašice, jogurte, pije voćne sokove i čajeve, voli piti vodu  













Smanjen unos hrane u/s otežanog gutanja 2°stomatitis šso dnevnim unosom 700 kcal/24 sataTijekom hospitalizacije pacijent će konzumirati 1500 kalorija dnevno (3 x dan 500 kcal (08:00; 13:00; 19:00 i 150 kcal 10:00 i 16:00)  Medicinska sestra će:
1. osigurati 1800 kcal u 6 kašastih obroka (08:00; 12;00 18:00 po 500 kcal) i (10:00; 16:00; 20:00 po 100 kcal) na tacni u bolesničkoj sobi
2. osigurati na žlicu 1200 ml tekućine (voćni sok, čaj, voda (100 ml prije i nakon obroka) u bolesničkoj sobi
3. evidentirati u sestrinsku dokumentaciju unesenu kalorijsku vrijednost hrane, količinu tekućine, nakon svakog obroka
4. demonstrirati toaletu usne šupljine koristeći eduativne materijale u bolesničkoj sobi 20.7.22. od 10:30 – 11:00
 
21.7.2022. -II--II-Ms će:
1., 2., 3.,
5.provjeriti demonstraciju toalete usne šupljine koristeći edukativni materijal u bolesničkoj sobi od 10:30 – 11:00

Zadatak 2.

Navedite koje/a pravilo/a je/su prekršeno/a pri formulaciji navedene intervencije i ispravno formulirajte intervenciju

Medicinska sestra će redovito osigurati visokokaloričnu hranu

Pomoći pacijentu pri kupanju

Potrebna intenzivnija njega kože

Primijeniti ordinirane lijekove prema terapijskoj listi

Medicinska sestra će ujutro u 10:00 prije otpusta pacijenta educirati pacijenta o važnosti higijene i čuvanja rane suhom i čistom